5 važnih pouka koje svaka samohrana majka treba usvojiti!

Roditeljstvo je veliki izazov i najvažnija uloga u životu svake žene, ali nemaju sve žene tu sreću da sa partnerom odgajaju decu.

Za samohrane majke kaže se da su heroji i supermajke, i zaista je tako. One svu pažnju i ceo život posvete deci, kako bi ih uspešno izvele na pravi put.

Ne zapostavljajte sebe

Samohrani roditelj svoju kompletnu pažnju usmerava na decu. To je uredu kada su deca mala, ali problem nastaje onda kada roditelji počnu da zanemaruju sebe, svoje želje i potrebe čak i kada su deca starija. S obzirom na to da samohrani roditelj nema partnera koji mu je oslonac, veoma je bitno da uvek bude u dobroj fizičkoj i mentalnoj “formi”.

Zbog toga je veoma bitno da se dobro naspavate, zdravo hranite ili redovno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Takođe, veoma je važno da odvojite vreme za sebe, svoje hobije ili za neki ritual opuštanja.

Nemojte jedno pričati, a drugo raditi

Iako je dete još uvek malo, ono primećuje i usvaja ponašanje iz svoje okoline. S toga nemojte biti jedan od onih roditelja koji priča jedno, a radi nešto potpuno drugo. Čak i ako vam je teško da kaznite dete jer nije odradilo domaći zadatak, ostanite dosledni kada ispunjavate svoja obećavanja. Ukoliko postupite drugačije, dete vas neće ozbiljno shvatiti.

Nije sramota zatražiti pomoć

Pomoć prijatelja, roditelja, okoline ili kolega je skroz u redu, i nemojte bežati od toga da zatražite pomoć ukoliko nešto ne možete sami. Bez obzira što su samohrane majke sumermame, nekada je i njima potrebna određena vrsta pomoći.

Podsetite se da niste savršeni

Imajte na umu da niko nije savršen, kao i to da je svaka osoba individua za sebe, i da svi grešimo. Zbog toga je veoma bitno da ne upoređujete niti sebe niti svoje dete sa drugima iz okoline. Najvažniji zadatak je da svom detetu pružite bezuslovnu ljubav.

Budite svesni svojih vrlina i mana

Najbolji roditelju jesu oni koji znaju sve svoje vrline i mane, te uče na svojim greškama.

Ukoliko ste samohrani roditelj, ne bi trebalo sve sami da obavljate. Sasvim je normalno da vam je nekada potrebna stručna pomoć za situaciju koju ne možete sami rešiti.

Možda vas interesuje

Kako da budete bolji roditelj

Roditeljstvo je jedan od najtežih zadataka koje život može da vam postavi. I, za razliku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *