Rad preko posrednika?

Rad preko agencije ili posredničke firme u Nemačkoj i ostalim članicama EU nije redak slučaj. Velike fabrike, kao što su na primer auto industrija, Mercedes Benz, Volkswagen i ostali imaju svoju tehnologiju i prostor, dok većinu poslova obavljaju radnici koji su zapravo zaposleni u drugoj firmi.

Kada je reč o transportu, takođe se sve češće događa da zbog nedostatka profesionalnih vozača, kompanija mora potražiti radnu snagu kod agencija koje se bave pronalaskom radne snage. U tom slučaju, profesionalni vozač postaje delatnik posredničke firme, dok posao obavlja kod neke firme koja ima potrebu za popunjavanjem praznih radnih mesta.

Na taj način vozač je postao profitabilno sredstvo agencije, koja bez ikakvog ulaganja prima novac za svog iznajmljenog vozača, kao i od zarade uzima svoj deo za posredovanje. Naravno, nije im cilj da radite par meseci za njih, a zatim pređete kod poslodavca kod kojeg obavljate posao, jer bi u tom slučaju agencija izgubila svoju zaradu.

Kako bi se osigurali, agencije neretko sklapaju ugovornu obavezu sa poslodavcem, u kojoj se navodi da transportna firma neće ponuditi vama direktan ugovor sa firmom, te ako isto učini, poslodavac je dužan platiti agenciji takozvane penale.

Ovakav vid zaposlenja je za vas kao radnika vrlo nezahvalan i nepovoljan. Kako bi se izbeglo takvo zaposlenje, potrebno je iscrpiti sve ostale mogućnosti za pronalazak posla bez posredničke firme. O pronalaženju poslova u Nemačkoj smo pisali ranije. Naravno da često i pored svih nepovoljnih uslova pristajemo i na takve ugovore o radu.

Zbog toga, ukoliko budete dogovarali rad preko agencije, pokušajte pronaći onu koja će u ugovoru navesti da posredovanje neće trajati duže od 6 meseci, te nakon isteka tog perioda, ukoliko vas poslodavac želi zaposliti, možete preći na njihov ugovor bez dodatnih komplikacija i problema.

Budite oprezni pri traženju posla, i puno sreće u traženju odgovarajućeg poslodavca!

Autor: Damir Lenart

Možda vas interesuje

7 stvari koje morate da znate ako želite da se odselite u Švedsku!

Švedska je članica Evropske unije i među najrazvijenijim zemljama sveta. Za razliku od susedne Norveške, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *