Posao u Austriji: Lista traženih zanimanja u Austriji za 2019. godinu

Za posao u Austriji kvalifikovani kadrovi i ključna radna snaga moraju podneti zahtev za tzv. “crveno-belu-crvenu” kartu.

Strancima koji žele da rade u Austriji generalno je potrebna boravišna i radna dozvola. To ne važi za državljane zemalja članica Evropskog privrednog prostora, u koje pored svih EU-država, spadaju još i Island, Lihtenštajn i Norveška. Oni imaju pravo da uđu i da se nasele u Austriji i ne trebaju im posebne dozvole.

Ukoliko imaju nameru da ovde ostanu duže od tri meseca potrebna im je samo tzv. „Potvrda o prijavi“ / „Anmeldebescheinigung“ koju u Beču izdaje MA 35 – Služba za doseljenike i državljanstvo / Einwanderung und Staatsbürgerschaft. Državljanima članica EU dozvoljeno je i zapošljavanje bez posebne dozvole, osim hrvatskih državljana za koje ograničenje pristupa tržištu rada važi do najkasnije 30. juna 2020. godine.

 

Kako do posla za lica izvan EU?

Od 1. jula 2011. godine u Austriji postoji mogućnost doseljavanja zainteresovane kvalifikovane radne snage iz celog sveta kroz sistem „Rot-Weiß-Rot – Karte“ (crveno-belo-crvena dozvola). Ovaj sistem doseljavanja zasniva se na određenim kriterijumima (sistem bodovanja) i omogućuje kvalifikovanoj radnoj snazi iz trećih zemalja (koje nisu članice EU) i članovima njihovih porodica nastanjivanje u Austriji na duži vremenski rok.

Postoje dve glavne grupe: „Ključna radna snaga“, gde su uglavnom lica sa višom i visokom stručnom spremom, i „Deficitarna zanimanja“ sa stručnim zanimanjima koja nedostaju na austrijskom tržištu rada.

 

Deficitarna zanimanja kao šansa za dobijanje dozvole

Svake godine se na osnovu potreba na tržištu rada u Austriji objavljuje spisak deficitarnih zanimanja. Nedavno  je objavljena lista za posao u Austriji odnosno traženih zanimanja  za 2019. godinu. Stručnjaci iz država koje nisu članice EU mogu zatražiti izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ pod sledećim uslovima:

  • Imaju stručno obrazovanje iz jednog od tih deficitarnih zanimanja (mora se priložiti dokaz o stručnosti).
  • Imaju ponudu za posao u Austriji za koji dobijaju barem minimalnu platu koja je propisana zakonom ili kolektivnim ugovorom i eventualno uobičajeni dodatak koji isplaćuje dotična firma.
  • Imaju potreban minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ može se zatražiti ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, ukoliko tražitelj ima pravo da u Austriju uđe bez  vize, što je slučaj sa gotovo svim građanima sa prostora Zapadnog Balkana.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ se izdaje na period od 24 meseca i omogućuje zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon toga može se podneti zahtev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus (crveno-belo-crvene – Karte plus) koja vlasniku omogućuje slobodan pristup tržištu rada, odnosno zapošljavanje kod bilo kog poslodavca.

Možda vas interesuje

7 stvari koje morate da znate ako želite da se odselite u Švedsku!

Švedska je članica Evropske unije i među najrazvijenijim zemljama sveta. Za razliku od susedne Norveške, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *