Kako izgleda traženje posla u Nemačkoj iz non – eu države?

Jedno od najčešćih pitanja na koje možete naići jeste upravo ”Kako do posla u Nemačku bez pasoša neke od zemalja članica EU?”

Pokušaćemo da Vam bar malo približimo i razjasnimo proceduru dobijanja radne dozvole. Od 1.1.2016. stupio je na snagu zakon po kojem je procedura zapošljavanja građana Zapadnog Balkana pojednostavljena. Procedura nije komplikovana, ali zbog velikog interesovanja, vremenski period čekanja na termin je dug (Srbija oko 13 meseci, BiH 8 – 12) pa preporučujemo da se naoružate strpljenjem.

 

Pronalaženje posla

Potrebno je da pronađete poslodavca koji će Vas zaposliti. Njega možete pronaći preko nekih od sajtova za zapošljavanje (indeed.com, jobware.de, stepstone.de i sl.), ličnim kontaktom, preko rodbine, prijatelja ili na neki drugi način.

Ugovor o radu

Kada pronađete poslodavca, potrebno je da Vam dostavi ugovor o radu da biste mogli predati za termin. Takođe je veoma bitno da satnica u ugovoru bude u skladu sa Nemačkim propisima o minimalnoj zaradi za zanimanje za koje se prijavljujete.

Zakazivanje termina

Nakon što ste dobili ugovor o radu, potrebno je da zakažete termin u ambasadi Nemačke u matičnoj državi. Termin zakazujete putem sajta. Kao što smo na početku spomenuli, u Srbiji se trenutno čeka oko godinu dana, u BiH od 8 do 12 meseci, dok u Makedoniji i Crnoj Gori znatno kraće. Veoma je bitno da budućem poslodavcu napomenete okvirno vreme čekanja na termin u ambasadi. Važno je napomenuti da ni poslodavac, niti agencije ne mogu ubrzati termin u ambasadi, i oni koji to tvrde, samo žele da vam uzmu novac.

Odlazak na termin

Kada dobijete termin, na isti odlazite sa svom potrebnom dokumentacijom. Spisak dokumenata koji su vam potrebni zavisi od vize za koju aplicirate, a o tome takođe možete saznati na sajtu ambasade. Nakon predavanja dokumenata, potrebno je sačekati par nedelja na odgovor da li vam je viza odobrena ili ne.

Ovo je jedini legalni način zapošljavanja u Nemačkoj, s toga budite oprezni ukoliko vam neko nudi druge načine. Pročitajte crnu listu poslodavaca kako se ne biste našli prevareni.

Srećno!

Možda vas interesuje

7 stvari koje morate da znate ako želite da se odselite u Švedsku!

Švedska je članica Evropske unije i među najrazvijenijim zemljama sveta. Za razliku od susedne Norveške, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *