7 stvari koje morate da znate ako želite da se odselite u Švedsku!

Švedska je članica Evropske unije i među najrazvijenijim zemljama sveta. Za razliku od susedne Norveške, oni ne poseduju ogromne zalihe nafte i plina, ali su trudom i pametnim ulaganjima svojim građanima omogućili visoke standarde života. Za one koji nisu tamo rođeni, evo kako možete da postanete švedski državljanin.

1. Imate najmanje 18 godina – osim ako ne poznajete nekoga

Dok su starosni zahtevi dosta strogi za odrasle, deci se ipak daje malo prostora. Roditelji dece mlađe od 12 godina mogu da podnesu zahtev za državljanstvo deteta samo ako je roditelj već švedski državljanin. Deca starija od 12 godina moraju da potpišu obrazac kojim potvrđuju da žele da postanu građani, piše britanski “Independent”. Kad dete proslavi 15. rođendan, moraju da pokažu da žive u Švedskoj barem tri uzastopne godine i da imaju ponašanje dostojno građanina.

2. Dokažite svoj identitet

Pasoš ili slični dokument s pripadajućom fotografijom je dovoljno. Alternativno, rođak ili voljena osoba može da garantuje za vaš identitet, pod uslovom da su već švedski državljani. Prema informacijama kancelarije za imigraciju, za voljenu osobu koja dokazuje vaš identitet, par je morao da živi zajedno pre dolaska u Švedsku.

– Vaš partner mora da zna vašu ličnu istoriju dovoljno dobro da bez sumnje može da potvrdi vaš identitet – stoji dalje na stranicama kancelarije za imigraciju.

3. Prebivalište u Švedskoj

Ako planirate da boravite duže od 90 dana u Švedskoj – za rad, studiranje ili početak poslovanja – morate da podnesete zahtev za odobrenje boravka. Provedite pet godina u tom prebivalištu. Ako želite da budete “stvarni Šveđanin” – građanin – morate da dokažete da ste spremni da duže vreme živite u Švedskoj. Postoje određene okolnosti zbog kojih postoje rokovi kraći od tih pet godina, na primer već dve godine ste živeli sa švedskim državljaninom negde drugde. U tom slučaju treba da živite u Švedskoj samo tri uzastopne godine.

4. Pridržavajte se zakona

– Da biste postali švedski državljanin, morate da se uzorno ponašate za vreme svog života u Švedskoj – kažu u kancelariji za imigraciju. “Švedska agencija za migracije proverava kako ste se prethodno ponašali i kako mislimo da ćete se i sami ponašati u budućnosti”, dodaje se. Agencija proverava da li imate bilo kakvih nepodmirenih dugova u Švedskoj, jeste li počinili bilo kakve zločine ili predstavljate pretnju za bezbednost.

5. Govorite švedski (čak i ako to tehnički ne morate)

Šveđani se dobro snalaze s engleskim. To je utešno u početku, ali može da postane prepreka ako pokušavate da se potpuno integrišete u švedsku kulturu. To ne govori ništa o činjenici da je švedski vrlo teško naučiti. Srećom, ne morate da položite test jezika kako biste postali građani. Razmislite o prijavi za besplatni kurs učenja švedskog za imigrante.

6. Pripremite se za puno kafe

Šveđani su marljivi ljudi, ali ne mogu da žive bez odmora ili dva. Svakog dana, ljudi sede uz šoljicu kafe i pronađu nešto slatko za grickati dok zaustavljaju život. To je tradicija poznata kao fika, i reč je jednako o druženju kao i o hrani.

7. Kupite visokokvalitetni zimski kaput

Švedska leta mogu da ponude 20 sati dnevnog svetla. U zimskim mesecima noć može da drži zemlju u mraku jednako dugo. Ta razdoblja hladnog vremena donose puno mraka i temperature ispod smrzavanja, pa je najbolje da se spremite za nedostatak sunčeve svetlosti. Barem je zemlja lepa čak i kad nije osvetljena.

Možda vas interesuje

Rad preko posrednika?

Rad preko agencije ili posredničke firme u Nemačkoj i ostalim članicama EU nije redak slučaj. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *